Smörgåstårta

Denna smörgåstårta (första smörgåstårtan som jag gjort)  gjorde jag till min yngsta dotters dop. Receptet på botten kommer ursprungligen från Elle mat & vin men jag valde att använda en del rågsikt samt mindre mängd jäst och längre jästider.

 

Fyllningen är så god och perfekta röror till små rullar eller i krustader.

Det var väldigt väldigt tight med tid på morgonen så den dekorerades på 5 minuter. Ska kanske ha lite bättre planering nästa gång. Den blev i alla fall väldigt god!

 

 

Smörgåstårta

Botten

15 g eko jäst

40 g smör

Knappt 1 tsk flingsalt

1/2 msk socker

2 dl rågsikt

7 dl vetemjöl special

 

Smula jästen.

Värm smör och mjölk till 37 C.

Lös upp jästen med mjölkblandningen.

Tillsätt honung, salt och rågsikt.

Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en homogen och smidig deg.

Låt jäsa under plastfolie i ca 1 timme.

 

Arbeta ihop lite på bordet och lägg i en rund form ca 24 cm och låt jäsa till dubbel storlek.

Grädda i ugnen på 220 C i nedre delen av ugnen tills den bli ljust brun.

Ta ut och låt svalna under en bakhanduk.

Dela i 3 – 4 delar.

 

Skinkröra

150 g god skinka

300 g philadelphia

1/2 kruka basilika

1 1/2 dl soltorkade tomater

 

Finhacka basilika och soltorkade tomater.

Strimla skinkan och blanda med philadelphia, soltorkade tomater och basilika.

Smaka av med salt och peppar.

 

Olivröra

200 g krämig fetaost (apetina tetra)

100 g goda oliver utan kärnor

200 g philadelphia

 

Hacka oliverna och blanda med philadelphia och smulad fetaost.

Smaka av med peppar och ev salt.

 

Dekoration

Skinka

Små tomater

Oliver

300 g philadelphia blandat med 100 g fetaost och 100 g tjockare grekisk yoghurt (Salakis).

Blad sallad

Fetaost

 

god-smorgastarta, god smörgåstårta, smörgåstårta
Inte en klassisk smörgås tårta utan lätt och fräsch.

 

smorgastarta, smörgåstårta
En riktigt god smörgåstårta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *