Sojamarinerad lax med sötpotatis och het chilisalsa

En lite otippad kombination med sötpotatis och lax som blev väldigt god.

Laxen har fått ligga i en sojamarinad som även gett den en fastare konsistens. Sötpotatisen grillas lite krispig med flingsalt och chilipulver och med hetta och fräschör kommer chilisalsan.

Jag chansade och tog ut laxen vid 39 C då den stått inne på hög grad i ugnen så den steg till 49 efteråt.

Sojamarinerad lax med sötpotatis och het chilisalsa

 

ca 700-800 g laxsida

En flaska soja (Kikkoman)

5 cm ingefära

3 msk mirin

Zest från 2 lime

Zest från 1 citron

 

700 g sötpotatis

Olivolja

Flingsalt

Chilipeppar

 

1 röd paprika

Saften från 2 lime

1 msk honung

1 klyfta vitlök

1-2 tsk sesamolja

ca 5 msk soja (Kikkoman)

Lite koriander

1 röd chili (ta efter smak)

1 grön chili (ta efter smak)

 

Blanda soja, mirin, zesten från limen och citronen samt riven ingefära i en skål.

Lägg laxen i en plastpåse och häll över marinaden.

Pressa ur luften och stäng påsen, låt den sedan ligga i marinad i ca 2 timmar.

 

Skiva sötpotatisen och blanda med olivolja, chilipeppar och flingsalt.

Sätt ugnen på 250 C och grillfunktion.

Ställ laxen högt upp och sätt potatisen under.

Jag tog ut laxen vid 39 C sen steg den till 49 C av eftervärmen.

Flytta upp potatisen högre upp när laxen är klar och vilar.

Ta ut den när det har fått fin färg och är klar.

 

Blanda riven vitlök, finhackad paprika, finhackade chili, soja, saften från limen, honung , finhackad koriander och sesamolja.

Smaka av.

 

Sojamarinerad lax med sötpotatis och chilisalsa, middagsrecept
Sojamarinerad lax med sötpotatis och chilisalsa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *