Surdegsbaguetter med valnötter och råg

Jag bakade kalljästa surdegbaguetter häromdagen så blev toppen.

Sen behövde jag surdegsbaguetter till middagen och skulle inte hinna kalljäsa någonting samtidigt ville jag ha smak av valnötter, råg och honung.

Jag ut gick lite från  det kalljästa med en hel del improvisation och höftande.

 

Surdegsbaguetter med valnötter och råg

 

Sen kväll:

25 g surdeg

65 g vatten

65 g ekologiskt vetemjöl

 

Blanda allt och täck med plastfolie i 6-8 timmar tills det har bubblat upp sig ordentligt.

 

aktiv surdeg, brödrecept
En aktiv surdeg som rör sig när man öppnar burken

 

Morgon:

Fördegen från kvällen innan

50 g ekologiskt rågmjöl

250 g vatten

310 g vetemjöl

1 tsk honung

10 g salt

1 dl grovhackade valnötter

 

Blanda fördeg, rågmjöl, vetemjöl, vatten och honung i maskinen några minuter.

Låt jäsa i ca 60 minuter.

Kör i ca 6 minuter i maskinen.

Tillsätt saltet och kör ytterligare några minuter.

Blanda in valnötterna.

Låt jäsa i ca 1.5 h övertäckt.

 

Häll ut degen på ett mjölat bord och dela i 3 delar.

Vik som paket, en kant i taget mot mitten så att degen spänns.

Ta ett paket och tryck till med handen på mitten, vågrätt och vik degen, gör samma sak en gång till.

Låt paketen vila i ca 30 minuter.

Rulla sedan ut till baguetter.

Lägg baguetterna på en plåt med en mjölad handduk mellan så att de inte fastnar.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 260 C i god tid.

Snitta baguetterna ställ in oöm form med kallt vatten och grädda baguetterna tills de har fått en fin färg.

 

surdegsbaguetter, bröd recept
Surdegsbaguetter med valnötter och råg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *