Surdegsbröd med råg utan knådning

Ingen maskin eller massa trixande hit och dit utan det går enkelt och dessutom gräddas det i gryta.

Riktigt gott blev det också, nog det bästa surdegsbrödet som jag har gjort hittills.

Inspiration fick jag av Pain de Martin och sen ändrade jag hot och dit efter eget tycke.

Jag använde ekologiskt mjöl från Saltåkvarn och kommer att hålla mig till deras mjöl i fortsättningen då Coop hos oss har ett stort utbud av deras mjöl.

 

surdegsbröd, bröd recept, surdegsbröd
Väldigt god smak!

 

Surdegsbröd med råg utan knådning

Kvällen dag 1:

60 g fastare surdeg (jag hade en blandning av råg och vete)

20 g ekologiskt rågmjöl

40 g vetemjöl

90 g vatten

 

Blanda allt och täck med plastfolie.

Låt stå på ett lite varmare ställe i allt från 8-12 timmar beroende på hur varmt det är där det står.

Det ska ha bubblat upp ordentligt.

 

 

Morgon dag 2:

Nästan all fördeg som stått och bubblat upp sig.

300 g vatten

90 g ekologiskt rågmjöl

ca 370 – 400 g ekologiskt vetemjöl special

10 g salt

 

Blanda ihop allt med en träslev så att allt ha gått ihop.

Täck bunken och låt den vila i ca 60 minuter.

Sen spänner du degen genom att ta en sidan och dra över till den andra sidan. Gör så på alla sidor så att degen spänns.

Vila 60 minuter och upprepa.

Vila 60 minuter till och upprepa.

 

ta upp degen och spänn den till en boll (du viker in kanterna).

Låt den vila i ca 30 minuter.

Lägg en handduk som du mjölar väl i en sil eller rund brödkorg lägg i brödet med skarven upp..

Täck med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek.

För mig tog det ca 3-4 timmar beror helt på hur varmt degen står.

Värm ugnen till 250 C i god tid innan med en gjutjärnsgryta i.

Mjöla grytan lite och vänd ner brödet.

Snitta och ställ in i ugnen med lock eller folie på i ca 25 minuter.

Ta av folien och grädda i 20 – 30 minuter sänk värmen om brödet blir för mörkt.

Jag tog ut vid en innertemperatur på 98.

Låt brödet svalna.

 

 

 

gjurjärnsbröd, surdegsbröd
Gjutjärnsbröd

 

Surdegsbröd med råg utan knådning
Surdegsbröd med råg utan knådning

surdegsbröd med råg, bröd recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *