Tårtbotten med kardemumma

Den här botten är smaksatt med kardemumma och innehåller både smör och gräddfil, den skiljer sig därmed mot det vanliga söta och luftiga botten.

Passar utmärkt med fräscha mousser och är väldigt stabil att bugga med.

 

Tårtbotten med kardemumma

Tårtbotten för 16 – 18 cm (inom parentes för 22-24)

95 g socker (140 g) socker

2 (3) ägg

1 (1 1/2) tsk vaniljsocker

150 g (225 g) vetemjöl

1 1/2 (2 tsk) bakpulver

33 (50 g) smör

2/3 dl (1 dl) filmjölk

1 tsk (1 1/2 tsk) nymortlad kardemumma

Liten nypa salt

 

Smält smöret och ställ åt sidan.

Sikta bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl 2 gånger i en egen skål.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

Sikta ner 1/3 mjölblandning och vänd runt försiktigt.

Blanda fil och smör och tillsätt hälften till smeten.

Vänd runt.

Tillsätt 1/3 av mjölblandningen och kardemumman och vänd runt.

Ha i det sista av smöret och filen och blanda försiktigt.

Sikta i resten av mjölblandningen samt saltet och vänd försiktigt tills det har blandats.

Smörj en form 22-24 cm, jag brukar även ha bakplåtspapper i botten.

Grädda i mitten av ugnen på 175 i 30-40 minuter känn med en sticka, stickan ska vara torr.

Låt kakan svalna lite innan du tar ut den ur formen.

 

Tårtbotten med kardemumma, tårta, mjuk kaka
Tårtbotten med kardemumma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *