Tigerkaka

Det är sällan som jag bakar sockerkaka , väldigt sällan men ibland så händer det.

En riktigt god tigerkaka blev det dessutom med smak av choklad och apelsin. Den kraftiga chokladsmaken bryts av mot den fräscha apelsinen.

Denna toppade jag dessutom med en apelsinganache.

Jag använde en äldre form, som jag tror rymmer strax över 1 liter.

 

 

 

Tigerkaka

2 stora ägg

135 g socker

180 g mjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

80 g smör

1 dl gräddfil/mjölk

1/2 dl juice från apelsin

zest från 2 apelsiner

1/4 tsk vaniljpulver

3 msk kakao

 

 

Smält smöret och låt det svalna.

Sikta ihop mjöl, bakpulver och bikarbonat en separat skål.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.

Vänd ner hälften av mjölblandningen med vaniljpulver och lite lite salt.

Vänd ner smöret blandat med gräddfilen och apelsinjuicen.

Tillsätt sen resten av mjölblandningen.

Dela upp smeten och tillsätt apelsinzest i ena delen och kakao blandat med lite grädde eller apelsinjuice i den andra delen.

Smörj en form och bröa.

Häll ner hälften av den ljusa smeten i formen och sedan hälften av den mörka och fortsätt tills smeten är slut.

Grädda mitt i ugnen på 175 C i ca 25 – 35 minuter.

Låt svalna lite innan du vänder den upp och ner.

 

tigerkaka med chokladglasyr, sockerkaka, mjuka kakor
Vill man kan man göra den lite lyxigare med en chokladganache!

 

tigerkaka, sockerkaka, småkakor recept
Tigerkaka med smak av apelsin och choklad…

 

sockerkaka, mjuk kaka, chokladkaka

 

sockerkaka, tigerkaka, god kaka
Lite uppochner…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *