Tikka masala tandoori med halloumi

En av våra favoriträtter i det indiska köket är tikka masala. Denna är gjort med grönsaker samt halloumi istället för kycklingen och innehåller även tandoori som blir riktigt gott.

Jag serverade med persiskt ris och quinoa samt en yoghurtsås med mynta för att byta av!

 

Tikka masala tandoori med halloumi

Grönsaksspetten

  • 1 gul lök
  • 3 paprikor
  • 400 g halloumi
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • Saft från 1/2 citron
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 tsk riven vitlök
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 msk tandooripulver
  • Några bockhornsklöver/methi
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk korianderpulver

 

Såsen

  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 3 tsk riven ingefära
  • 3 tsk riven vitlök
  • 2 tsk socker
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 tsk masala
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk tomatpuré
  • Röd chili efter smak

 

Grillspetten

  1. Sätt ugnen på 250 C.
  2. Blanda yoghurt, 2 tsk chilipulver, ca 2 tsk riven ingefära, 2 tsk pressad vitlök, 1 tsk flingsalt, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk korianderpulver, en nypa methi och citronsaften.
  3. Skär halloumi, paprikor och lök i skivor/bitar och blanda med yoghurtröran.
  4. Trä grönsakerna på grillspett och lägg på en plåt. Blöt spetten om de är av trä.
  5. Ställ plåten högt upp i ugnen så att allt får lite färg
  6. Vänd på spetten när de fått en del färg och skrapa ur resten av yoghurtblandningen på spetten.
  7. När osten och grönsakerna fått en en härlig grillfärg är de klara.

 

Såsen

  1. Hacka en gul lök och fräs den lätt i stekpannan.
  2. Tillsätt ca 2 tsk socker, 3 tsk riven vitlök och 3 tsk riven ingefära.
  3. Smaka på chilin för att se hur stark den är. Är den väldigt stark så börja med 1/2 beroende på hur starkt du vill ha det. Tillsätt den i pannan.
  4. Tillsätt sedan  1 1/2 tsk spiskummin, 4 tsk masala, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk chilipulver, tomatpuré och krossade tomater. Låt puttra på låg värme i ca 20 minuter under lock.
  5. Mixa såsen slät och häll tillbaka i panna, tillsätt grädde efter smak.
  6. Ha i alla grönsaker och osten från grillspetten samt all sås och vätska i plåten ner i pannan. Rör om och smaka av.
  7. Tillsätt eventuellt salt eller mer av någon krydda om du känner för det.

 

Tikka masala tandoori med halloumi och quinoaris, tikka masala, vegetarisk tikka masala
Tikka masala tandoori med halloumi och quinoaris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *