Vaniljkräm

Hur gott är det inte med egen vaniljkräm! Denna kan jag sitta och äta med sked.

Alla har vi våra sätt att göra vaniljkräm på. Jag föredrar att endast använda fet mjölk och ingen grädde alls.

Denna använder jag mig alltid och tycker den blir len, och med en god smak.

Vaniljkräm

3 äggulor (hade stora ägg)

3 1/2 dl röd mjölk

35 g socker + 1 tsk

1 vaniljstång

2 1/2 msk maizena stärkelse

37 g smör rumsvarmt

 

Skrapa ur vaniljstången lägg den med mjölken och 1 tsk socker i en kastrull.

Ge det ett uppkok och ställ åt sidan.

Rör socker och maizena väl i en skål.

Vispa ner äggulorna med sockret och maizenan.

Vispa ihop allt klumpfritt.

Häll ner mjölken i en stråle samtidigt som du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp på medelvärme under omrörning tills krämen har tjocknat. (Man får röra ganska kraftigt på slutet)

Ta av från plattan och rör ner smöret.

Täck med plastfolie direkt mot krämen och kyl den genast.

Låt vaniljstången ligga kvar tills krämen ska användas.

 

egen vaniljkräm

Vaniljkräm, småkakor recept
Len och härlig vaniljkräm!

 

Tips vid för lös vaniljkräm

  • Lägg ett gelatinblad i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Värm upp lite vaniljkräm i micron och rör ner det ur kramade gelatinbladet. Rör ut allt i resten av krämen och ställ i kylen.

 

  • Tillsätt lite marsanpulver (börja med lite och ta mer om det behövs).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *