Äppelkaka med dadlar

Nu vet jag inte om måtten stämmer på grammet och inte heller tiden faktiskt. För det här var en riktig “hitta på kaka”. Jag ville prova att göra något med dadlar sen jag provade att göra en kolakräm av dadlar så jag hittade  på under tiden jag bakade helt enkelt.

Bara kolakrämen av dadlarna är ju så god och dadlarna gör kakan väldigt saftig.

Servera gärna med glass eller vaniljsås 🙂

Äppelkaka med dadlar

  • 12 dadlar
  • ½ dl grädde
  • 80 g mjöl
  • 30 g smör
  • 20 g rörsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • Lite lite salt
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 1 – 2 äpplen
  • ½ msk kanel
  • 1 msk rörsocker

 

Crumble

  • 1 msk sirap
  • 30 g smör
  • 20 g rörsocker
  • 90 g mjöl
  • 1/2 msk mortlad kardemumma
  • Lite lite salt

 

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Börja med att blanda allt till crumblen till en smulig massa.
  3. Skiva äpplena och blanda med kanel och socker.
  4. Kärna ur dadlarna och lägg i en kastrull med grädden.
  5. Värm allt samtidigt som du mixar det till en kräm.
  6. Vispa ägg och socker i ett par minuter.
  7. Blanda bakpulver och mjöl i en skål och sikta ner i äggblandningen.
  8. Vänd i dadelkrämen.
  9. Tillsätt vaniljpulver och smaka av med lite salt.
  10. Lägg bakplåtspapper i botten av en brödform och smörj kanterna med smör eller olja.
  11. Häll i smeten och stick ner äppelskivorna.
  12. Fördela crumblen och ställ in i ugnen i 15 – 20 minuter, jag gillar när den nästan är lite kladdig i mitten.

 

Äppelkaka med dadlar, mjuka kaka, småkakor recept
Äppelkaka med dadlar – en saftig och helt underbar kaka helt enkelt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *