Årets första lussebullar

Det var faktiskt häromveckan som vi bakade årets första saffransbullar. Och nu höftade jag lite när det kommer till mängden mjöl. Känn er för lite 🙂

Här kommer lite tips i alla fall:

  1. Tänk på att saffran torkar ut så tänk på det när det kommer till mängden mjöl
  2. Jag smälte ungefär hälften av smöret till fyllningen eftersom mandelmassan gör den lite tjockare att bre.
  3. Vill man korta ner jäsningstiden lite så kan man slänga in 2-3 g eko jäst i degen med poolishen.
  4. Passa på att äta många saffransbullar när de är färska 😀

 

Årets första lussebullar

Saffran

1.5 g saffran

1 msk konjak

1/2 msk rörsocker

 

Poolish

100 g vatten

100 g vetemjöl

2 g eko jäst

 

Saffransdeg

1 rumsvarmt ägg

3 dl rumsvarm mjölk

100 g rörsocker

50 g sirap

ca 550 – 600 g vetemjöl

10 g salt

Saffranet

200 g rumstempererat smör

 

Fyllning

200 g smör

300 g mandelassa

1 msk mjöl

1/2 tsk vaniljpulver

50 g sirap

3o g rörsocker

Lite flingsalt

 

Pensling

Ägg

Pärlsocker

Sockerlag

 

  1. Börja kvällen innan med att blanda jäst, vatten och vetemjöl.
  2. Täck med plastfolie och låt stå i ca 12 timmar tills den bubblar så fint.
  3. Samma kväll så blandar du saffran, socker och konjak i en lite burk och låter stå med lock.

 

Dag 2

  1. Blanda poolish, (jag hade även i en skvätt surdeg), socker, sirap, mjölk, ägg och salt.
  2. Blanda sen i mjölet lite i taget tills du har en jämn fin och något kladdig deg.
  3. Låt degen jäsa i ca 1h under plastfolie.
  4. Arbeta degen blank och fin så att den släpper från kanterna arbeta sen i saffranet och smöret lite i taget.
  5. Arbeta inte degen för länge utan tills den släpper från kanterna.
  6. Låt den vila ca 1 h under plastfolie.
  7. Blanda mandelmassa, smör, sirap, socker, mjöl, vanilj och salt.
  8. Kavla ut degen på ett mjölat bord, inte för tunt.
  9. Bred på fyllningen.
  10. Vik degen dubbel, skär i remsor. Rekommenderar pizzaskärare.
  11. Låt bullarna jäsa i en avstängs ugn med lampan på och spraya lite vatten i 6-8h.
  12. Pensla med ägg och stör över pärlsocker, grädda i 225C i ca 10- 13 minuter.
  13. Pensla med sockerlag direkt de kommer ut ur ugnen.

 

Årets första saffransbullar, saffransbullar, saftiga saffransbullar
Årets första saffransbullar, så gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *