Årets semlor

Dessa semlor i alla varianter. Trots alla olika fusions så gillar jag nog den traditionella allra mest. En omgång har jag bakat i år och då blev det dessa.

Sen har jag även köpt så klart, båda gångerna från @lillebrorsbageri som har en väldigt god semla och en fantastisk mandelmassafyllningen 😍

Årets semlor

Fördeg:

  • 5 g eko jäst
  • 135 g mjölk
  • 160 g vetemjöl (varav 25 g råg)
  • En nypa socker ca 1 tsk)

 

Deg:

  • Fördeg
  • 50 g rörsocker
  • 1  rumsvarmt ägg
  • 60 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1/2 msk nystött kardemumma
  • ca 110 – 150 g vetemjöl/dinkel

 

 

Mandelmassa

  • 200 g rostade mandlar
  • 150 g rörsocker
  • Honung
  • Salt
  • Lite citronsaft

 

  • Lätt vispad grädde
  • Florsocker

 

 

  1. Börja med fördegen.
  2. Lös upp jästen i rumsvarm mjölk och blanda sen i socker och mjöl.
  3. Kör i maskinen i ca 10 minuter så att gluten börjar bildas.
  4. Täck bunken med plastfolie och ställ på något varmt ställe.
  5. Jag burkar ställa mina degar i en avstängd ugn med en halv kastrull varmt vatten.
  6. Låt stå så i ca 2 timmar tills det börjar bubbla massor.
  7. Ha i ägg, smör, salt och kardemumma och kör i maskinen tillsammans med mjölet tills degen är blank och elastisk, ca 10 min.
  8. Täck med plastfolie igen och ställ tillbaka på det varma mysiga stället.
  9. Låt den jäsa till dubbel storlek, 2 – 3 h.
  10. Dela upp degen i valfria storlekar. Jag gjorde minisemlor på ca 40 g och vanliga semlor på ca 75 g.
  11. Runddriv bollarna så att de blir spända.
  12. Lägg på en plåt och jäsa i 1 – 3 h det ska kännas lite lätta när du puffar på dem, spraya vatten i ugnen om du låter den jäsa där och med lampan på.
  13. Sätt på ugnen i god tid innan på ca 230 C och grädda sen i ca 10 min.
  14. Jag penslade mina med lite ägg blandat med mjölk.
  15. Mixa mandlarna med socker, honung/glykossirap efter smak, salt, vatten och kanske lite vanilj eller citron.
  16. Klipp eller skär ut locket.
  17. Spritsa ut fyllningen med mandelmassa.
  18. Vispa grädden på långsam hastighet så att den blir mjuk och fluffig (viktigt med låg hastighet).
  19. Spritsa på och montera locket.
  20. Pudra med florsocker.
Årets semlor, semlor, fettisdagen, egan semlor
Årets semlor – mjuka, saftiga, fluffiga, krämigt, knaprigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *