Recept på hemmagjord nutella

Att göra egen nutella går inte att jämföra med köpt. Det finns många recept därute och här kommer receptet på min nutella. Det går givetvis att minska eller  öka på ingredienserna efter tycke och smak.

 

Mängden florsocker och rapsolja är helt en smaksak. Därför rekommenderar jag att ta lite i taget av dessa två tills man har en smak och konsistens som man önskar.

Ju längre man mixar desto mer olja släpper nötterna ifrån sig (och nutellan blir lösare).

Recept på nutella
Fantastisk god nutella

 

Nutella

500 g hasselnötter

ca 1/2 – 1 dl florsocker

ca 1.5 dl kakao

ca 3 msk – 1 dl rapsolja

1 msk vaniljsocker alt 1/2 msk vaniljpulver

1 – 1.5 tsk flingsalt

 

Börja med att rosta hasselnötterna 10-15 min i ugnen på 200 C. Rör om lite efter ca 5 minuter och håll noggrann koll då de bränns lätt. Låt sedan nötterna svalna något innan du börjar gnugga bort skalet. Lägg hasselnötterna i en handduk och gnugga tills skalet försvinner.

Börja med att mixa hasselnötterna i en matberedare eller blender. Receptet är efter hur jag föredrar nutellan men jag skulle rekommendera att börja med lite i taget. Ha i lite i taget av florsockret, 1 dl av kakaon, vaniljen, 1 tsk av flingsaltet och lite rapsolja rapsolja och fortsätt mixa. Det tar en stund för oljan från nötterna att släppa fortsätt tillsätta mer rapsolja till den får rätt konsistens. Smaka av för att se om mer salt, florsocker eller kakao behövs.

Nutellan håller länge i en glasburk i kylen. Jag tycker att den är som godast kall. Äts antingen direkt på sked eller på smörgås, kex, pannkaka eller glass. Genom att skära upp lite frukt så har du en efterrätt med nutella.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *